Bostadsrätt

Stadgar och regler

PDF-dokument med Brf Korallens stadgar » Våra stadgar
PDF-dokument med Brf Korallens trivselregler » Trivselregler 

Vad är en bostadsrätt?

Bostadsrätt – rätten att använda en bostad
När du köper en bostadsrätt innebär det att du köper en del av en ekonomisk förening och rätten att använda en viss bostad. En bostadsrätt kan vara en lägenhet, villa, radhus eller kedjehus.
När du köper en bostadsrätt köper du rätten att använda en bostad. Du äger alltså inte bostaden. Som bostadsrättsinnehavare blir du medlem i en bostadsrättsförening och tillsammans med de andra medlemmara i föreningen äger du hela fastigheten. I fastigheten ingår marken, husen med bostäderna, alla gemensamma utrymmen, eventuella uteplatser och lokaler som butiker, kontor och garage. 

Insats och månadsavgift
När du köper en bostadsrätt betalar du en insats. På samma sätt som hyresgäster betalar hyra måste du som har en bostadsrätt betala en sk. årsavgift, även kallat månadsavgift. Årsavgiften, som beslutas av styrelsen, ska täcka föreningens kostnader för drift och underhåll av fastigheten och dessutom räntor och amorteringar på lån. I en del föreningar försöker medlemmarna att hålla kostnaderna nere genom att själv ta hand om tex administration och trappstädning.

Att blir medlem
För att få köpa en bostadsrätt måste styrelsen godkänna dig som medlem i föreningen. Om föreningen nekar dig medlemskap kan du vända dig till hyresnämnden. Föreningen kan inte neka någon medlemskap utan mycket goda skäl. Ett skäl kan vara att bostadsrättsföreningen är till för äldre. Det är ganska vanligt idag med sk. seniorboenden. Diskriminering pga hudfärg, trosbekännelse eller liknande är förbjudet enligt lag.
Som bostadsrättsinnehavare är du med och fattar beslut om styrelse och revisorer. Vid den årliga stämman är du med och bestämmer om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet, fastställer resultat- och balansräkning, beslutar om ev. ändringar i stadgar och om föreningen ska riva, bygga eller göra andra väsentliga förändringar. Vid årsstämman och vid eventuell extra stämma har varje bostadsrätt normalt en röst om inget annat är bestämt i stadgarna. En bostadsrättshavare har rätt att använda ombud på stämman.

Rätt hemförsäkring
Till skillnad från hyresgäster har en bostadsrätthavare ett omfattande underhållsansvar. Det krävs därför en hemförsäkring som är anpassad till detta och inte bara skyddar lösöre utan även kyl, frys, spis, fönsterglas och dörrar som skadats vid inbrott, egna installationer mm. Denna försäkring INGÅR i avgiften.

Dina skyldigheter som bostadsrättshavare

Som bostadsrättshavare är du skyldig att hålla din bostad i ett bra skick. Gränsen för vad du är skyldig att underhålla går vid ytterdörren.

Som bostadsrättshavare är du skyldig att:

› betala årsavgiften månadsvis på förfallodatum
› vara rädd om fastigheten
› underhålla bostaden
› inte hyra ut i andra hand utan styrelsens godkännande
› inte störa grannarna

Du är personligen ansvarig för att lägenheten, huset, radhuset eller kedjehuset är i gott skick. Det betyder att du är ansvarig för att åtgärda skador som uppstår i din bostad. Det gäller även om det är en olyckshändelse.

Man brukar säga att gränsen går vid ytterdörren. Du ansvarar för alla målning på insidan av dörren medan föreningen ansvarar för målning på ytterdörrens utsida.
Du kan läsa mer om dina skyldigheter i bostadsrättsföreningens stadgar. Där står det också vilka skyldigheter bostadsrättshavare och bostadsrättsförening har mot varandra.

Underhåll och reparationer

Som bostadsrättshavare har du glädje av att föreningen har god ekonomi. En dålig ekonomi betyder höjda årsavgifter. Styrelsen har det yttersta ansvaret för att föreningens ekonomi går ihop och sköts på ett bra sätt, till nytta för medlemmarna.

Föreningen är skyldig att regelbundet sätta undan pengar för underhåll och reparation av fasader, trappor, stamledningar, avlopp mm. Men fonden för yttre underhåll räcker inte alltid, så många föreningar tar lån för större underhåll.